Suikerziekte

Diabetes mellitus

Diabetes (in de volksmond suikerziekte genoemd) is een stofwisselingstoornis. Het lichaam kan het teveel aan glucose in het bloed niet opnemen in de cellen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Het bloed wordt hierdoor stroperig en de circulatie slechter. Diabetes mellitus kent twee vormen:

Type 1:
Er wordt dan helemaal geen insuline gemaakt. Deze vorm openbaart zich al op jonge leeftijd.

Type 2:
De lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline, waardoor de glucose minder wordt opgenomen door de cellen. Deze vorm openbaart zich op latere leeftijd. 

Doorbloeding

Wanneer de glucosewaarde niet goed is ingesteld, kan de doorbloeding na verloop van tijd slechter worden. Dit gebeurt omdat het bloed stroperig wordt en zich ophoopt aan de wanden van de bloedvaten (trombose). De toevoer en afvoer van voeding- en afvalstoffen is dan minder goed. Door een slechte doorbloeding neemt de gezondheid van de organen en huid af. Het komt ook vaak voor dat de grote teen slecht is doorbloed. Dit komt doordat zich daar de kleinste bloedvaatjes bevinden en deze vaak als eerste kunnen dichtslibben als gevolg van de trombose. Een amputatie is dan vaak het gevolg. Open wonden (ulcera) die ontstaan door de slechte huidkwaliteit, zullen door de slechte doorbloeding langzaam of zelfs niet genezen. Daarom is het belangrijk dat eventuele wondjes geheel drukvrij worden gelegd in de orthopedische schoen. Ook dient uw voeten regelmatig te controleren. Bij voorkeur ook met een spiegel onder de voetzool. Een slechte doorbloeding is meestal te herkennen aan een donkerblauwe tintende huid en een tintelend gevoel.

Sensibiliteitsstoornissen (gevoelsstoornissen)

Sensibiliteitstoornissen zijn stoornissen aan ons zenuwstelsel. Bij een slecht ingestelde glucosewaarde kunnen de zenuwen naar verloop van tijd worden aangetast. Er kan dan een schade van de zenuwen ontstaan (sensibele neuropathie). Zenuwen zorgen voor de doorvoer van prikkels uit de hersens die de spieren moeten aansturen en controleren. De zenuwen verzorgen ook ons gevoel en de waarneming van pijn. Pijn heeft dus een belangrijke functie, het is ons waarschuwingssysteem. De pijn waarschuwt ons als er bijvoorbeeld een steentje in onze schoen zit. Of in ergere gevallen als een gewricht langdurig wordt overbelast. Het is de pijn die ons waarschuwt als we te lang in een verkeerde houding staan of zitten. Is die pijn er niet dan ‘lopen’ we letterlijk alles stuk. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat de voeten geheel vervormd raken (gedeformeerd). Soms kunnen, na langdurige overbelasting, meerdere gewrichten letterlijk vastgroeien (Charcot Marie Tooth). Een slechte innervatie van de zenuwen is meestal te herkennen aan een tintelend gevoel. Of uiteraard in ergere gevallen, afwezigheid van het gevoel.

Schoentechnische oplossing

In deze groep is de pasvorm het allerbelangrijkst. Als de schoen niet voor 100% past, ontstaat er door te veel ruimte wrijving. Die wrijving is boosdoener nummer één. De schoenen mogen uiteraard absoluut geen drukplekken veroorzaken en dienen vooral zacht en ruim te zijn ter hoogte van de gehele voorvoet. Maar ze dienen wel voldoende steun te geven rondom het enkelgewricht en vanuit het supplement (steunzool). Dit om de eventuele correcties of acceptatie van de voet in stand te houden. Uiteraard ook een goed drukverdelend ondersteunend supplement met ontlasting van de plaatselijke drukplekken en een goede afwikkeling (rollen) van de schoen om de overmatige druk van de voorvoet te verminderen.

Controle

Bij diabetische neuropathie is zelfcontrole erg belangrijk. Ondanks dat de schoenen met grote zorg voor u zijn gemaakt dient u zelf veelvuldig uw voeten te controleren op wondjes en geïrriteerde- of rode plekjes. Zeker wanneer de schoenen net zijn afgeleverd, maar ook als de schoenen na verloop van tijd ingelopen zijn. Bij voorkeur ook met een spiegel onder de voetzool, omdat deze wondjes anders niet opgemerkt zullen worden als het gevoel minder goed is. Mochten er toch wondjes of drukplekken ontstaan dan kunt u het beste zo spoedig mogelijk contact met ons opnemen. Hert is voor dus ons vaak een kleine moeite, maar kan u een hoop problemen besparen.

Pijnstillers geen adequate oplossing bij pijn

Ook in gevallen waar het gevoel wel goed aanwezig is, moet pijn serieus genomen worden. Uw lichaam vertelt u namelijk dat er wat mis is. Pijnbestrijding door middel van pijnstillers is dus feitelijk geen oplossing voor de oorsprong van uw klachten. Immers: Stel u rijdt in uw auto en het benzinelampje gaat branden. Als u dan alleen het lampje verwijderd heeft u nog steeds een probleem. Vroeg of laat komt u stil te staan, met alle gevolgen van dien.


 

Volg ons op