Slijtage

Artrose

Met gewrichtsslijtage (artrose) hebben we helaas allemaal te maken, iedereen heeft het. Al vanaf ongeveer ons 20e levensjaar ondervinden we al enige slijtage. Dit wil overigens niet zeggen dat we daar direct hinder van ondervinden. Echter kan dit op de lange duur voor flinke problemen en beperkingen zorgen. Het proces is helaas onomkeerbaar.

Oorzaken:

Intensief beroep, slecht schoeisel, langdurig verkeerde houding, overgewicht of overbeweeglijkheid (hyperlaxiteit). Ook bij beenlengteverschillen zien we vaak overmatige slijtage aan één zijde. Vaak komen we er pas achter wanneer er pijn optreedt, maar dan is het kwaad al geschied. Uw voeten kunnen best tegen een stootje, maar krijgen toch heel wat te verduren. Door te weinig steun kunnen ons bandenstelsel en onze gewrichten overbelast raken. Hierdoor neemt de stabiliteit af en kunnen de slijtage van het kraakbeen en later de gewrichtsvlakken toenemen. Er zijn ook vormen van reuma die slijtage veroorzaken, zoals reumatoïde artritis. s.

Het gewricht

Een gewricht bestaat uit twee gewrichtsvlakken van bot met een dun laagje kraakbeen. Het kraakbeen zorgt dat botten pijnloos langs elkaar kunnen bewegen en beschermt het bot. Het gewricht is vervolgens ingebonden in een stevig kapsel van banden en pezen (ligamenten). Het wordt gevoed en gesmeerd door de synoviale vloeistof in het gewrichtskapsel. Bij overbelasting neemt de kwaliteit van de voedingsvloeistof af waardoor de kraakbeenwandjes kunnen afnemen en uiteindelijk zelfs kunnen afsterven. Hierdoor kan het gewricht zelfs gaan vastgroeien. Dit gaat gepaard met veel pijn, omdat onbeschermde botdelen elkaar raken.

In het hokje geplaatst

Ondanks dat best veel - onverklaarbare - klachten worden geschaard onder artrose, is dat best een legitieme constatering, maar geen reden om daar maar mee te moeten leren leven. "Er is toch niks aan te doen, hoort erbij!" Het is een gemakkelijk argument om niet verder te hoeven onderzoeken. Toch denken wij dat er nog genoeg oplossingen zijn die een verbetering van de klachten kunnen bieden.

Schoentechnische oplossing


De schoen dient minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:

• Zeer goede pasvorm en zacht materiaal
• Een goed drukverdelend supplement (steunzool) met ontlasting van de plaatselijke drukplekken
• Stabilisatie van de enkel, eventueel door middel van een enkelkoker (arthrodese) of keerwanden verwerkt in de schoen
• Een goede kunstmatige of polyfasische afwikkeling (rollen) van de schoen om de overmatige druk te ontlasten

Meer info over artrose

Volg ons op